A Pécsi Vonósok és a Pécsi Baptista Énekkar nevében hívok szeretettel mindenkit Nagypéntekre virrasztó zenés elmélkedésünkre.

Máté evangéliuma 27. része alapján végig kísérhetjük a Krisztus útját a helytartó udvarától a sziklasírba helyezésig. A bibliai részletek hangulatához és üzenetük felett való gondolkodáshoz a barokktól a XXI. századig válogattam zeneműveket.

Megszólaltatunk két Contrapunctust J. S. Bach: A Fúga művészete c. sorozatából, és felcsendül A. Vivaldi: A szent sír címmel ellátott Sonata-ja és Sinfoniája is. A különös természeti jelenségeket W. Herschel angol csillagász-zeneszerző 8. szimfóniájából vett részlet illusztrálja. Elhangzik majd a sokáig J. Chr. Bachnak tulajdonított, de valójában Henri Casadesus: c-moll Concertojának lassú tétele is – különleges előadásban: nagybőgőn. A XX. sz. zenéjét Beharka Pál neobarokk korálvariációja és Philip Glass vonósokra írt műve, valamint egy saját énekfeldolgozásom képviseli.

Remélem, hogy az Igével együtt mindez segít minket, hogy felkészüljünk az ünnepre, és megértsünk valamit Nagypéntek üzenetéből.