A Pécsi Vonósok 2010-es németországi hangversenyeinek sikerét bizonyítja, hogy 2011-ben is meghívást kapott a Europäisches Klassik-Festival – Ruhr 2011 koncertjein való szereplésre. A Ruhr-vidék nagyvárosai – Bochum, Dortmund, Duisburg, Gelsenkirchen – mellett több kisvárosba is eljutott a zenekar, és két és fél hét alatt 5 önálló koncertet, 16 ifjúsági előadást és 4 kamarakoncertet adott.

A turnét indító 3 önálló koncerten a jubileumi Liszt év kapcsán a 200 éve született szerző zongoraversenyei hangzottak el Oleg Poliansky közreműködésével, Győri Kornél vezénylete alatt. A későbbiekben könnyed nyári koncertekben lehetett része a hallgatóságnak: Bach, Caccini, Purcell, Grieg, Brahms, Bartók népszerű műveit felsorakoztatva.

A vendégszereplés kiemelt feladata volt az a 16 ifjúsági koncert, mely az általános-, és középiskolai korosztályt szólította meg. Előbbiek az állatok zenei ábrázolásába tekinthettek be a német nyelven moderált előadások segítségével, a tinédzserek pedig a hangszerekkel ismerkedhettek meg népszerű szimfonikus darabokon keresztül.

A turné záró koncertjén Marlban, Dvorak D-dúr Miséje szólalt meg egy helyi kórus közreműködésével, Armin Klaes vezényletével. Különleges élményt jelentett a zenekarnak, hogy a koncertnek helyet adó St. Bonifatius templomban szinte napra pontosan 40 évvel korábban fejezte be Haydn szimfóniáinak hangfelvételét, a Philharmonia Hungarica zenekar Doráti Antal vezényletével. Erre emlékezve Haydn 96. szimfóniájából játszott egy tételt a zenekar – a Philharmonia Hungarica kottáiból, és Doráti saját bejegyzéseit tartalmazó partitúrából. A koncert végeztével az egykori magyar emigránsokból alakult zenekar néhány tagja szívből gratulált zenekarunknak, és Hubert Schulte-Kemper tiszteletbeli magyar konzul is köszönetét fejezte ki az egész turnén mutatott kiváló teljesítményért.

A Pécsi Vonósok sok élménnyel gazdagodva tért haza a Ruhr-vidékről. Nehéz lenne megválaszolni, hogy a turnén mi jelentette a legnagyobb élményt: Liszt zongoraversenyeinek, és más általunk korábban nem játszott szimfonikus daraboknak megszólaltatása, vagy a gyerekek kíváncsi tekintete és látható öröme, Dvorak oratórikus művének előadása, vagy az idősek otthonában játszott kamarakoncertek fogadtatása, vagy akár a koncertek közt vendéglátóink szervezésében megvalósult turisztikai kirándulások?

A sok élmény és siker újabb lendületet adott a zenekarnak a megkezdett szakmai munka folytatásához, a művészi színvonal további fejlesztéséhez.

Győri Kornél