Zenekarunk története

A Pécsi Vonósok jogelődje 1975-ben alakult a Pécsi Ifjúsági Házban azzal a céllal, hogy összefogja a Pécsett élő, illetve tanuló amatőr vonósokat, s az együtt zenélés öröme mellett egyéni színt lopjon a város zenei életébe. Az Ifjúsági Ház igazgatója, Nagy Sándor örömmel fogadta Dobos László, zeneiskola igazgató ötletét, és két vonós-tanárra bízta a zenekar megalakítását, vezetését. Mihályi István és Marosy László 18 éven keresztül irányította az együttest, a kezdeti nehézségeket leküzdve sikeres hazai és külföldi sikerekig. Tőlük Árvai Attila és Győri Kornél vette át a karmesteri pálcát 1993-ban.

A zenekar rendszeresen ad Pécsett és Baranyában különböző jellegű egyházi, világi, ismeretterjesztő és gyermek-hangversenyeket. Névadó városában 2003 óta a Pécsi Advent kiemelt szereplője, országos kamarazenekari fesztiválok (Veszprém, Kőszeg) sikeres résztvevője.


Több külföldi meghívásnak is eleget tett az együttes. Két ízben járt Horvátországban, hangversenyezett Lahtiban, Grazban, Krakkóban, 2002-ben az USA-beli Seattle-ben, 2004-ben Bulgáriában, 2006-ban és 2009-ben Szerbiában, 2008-ban Norvégiában, 2009-ben Aradon, 2010 és 2011 nyarán Németországban.


2004 januárjában a Pécs – Baranyai Kulturális Szövetség nívódíját
vehette át együttesünk.


A Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekara első koncertjének 30 éves jubileumát követően Pécsi Vonósok néven folytatja tevékenységét.


A Pécsi Vonósok minden zenei korszakból szívesen választ műsorába, de a zenekar jellege miatt repertoárjában a barokk művek élveznek elsőbbséget. A közkedvelt európai zeneszerzők művei mellett kevésbé ismert szerzők darabjai is megtalálhatók műsorainkban. Az együttes az elmúlt években sikeresen vett részt könnyűzenei- és szimfonikus produkciókban is.


Együttesünknek 3 CD-je jelent meg. Az első 2001-ben, a második 2009-ben, Andante címmel, míg a harmadik 2012. decemberében, Concerto címmel.
Pécsi Vonósok
7625 Pécs,
Aradi Vértanúk útja 42.