Egyesületünk története

Zenekarunk 1975-ben alakult meg, mint a Pécsi Ifjúsági Ház vonószenekara, a Pécsett élő amatőr zenészek közösségeként. Működésünk, 33 éven át, az Ifjúsági Ház egy szakkörének keretei között zajlott. Az évek folyamán egyre többször megfogalmazódott, hogy a zenekar önálló szervetetként működjön.
Ennek első állomása volt, hogy 2006-ban, a 30 éves jubileumi koncertünkön bejelentésre került - Pécs város engedélyével -, hogy a zenekar, a „Pécsi Vonósok” nevet veszi fel.

 

Önállósodásunk következő állomása volt, hogy 2008-ban egyesületté alakultunk. Úgy éreztük, hogy Pécs kulturális élete, ill. annak szervezettsége – az „Európa Kulturális Fővárosa” cím elnyerésével – olyan átalakulásokon megy át, hogy az egyesületté válással nagyobb lesz a zenekar lehetősége az önálló működés és gazdálkodás megteremtésére. Ma már tudjuk, hogy jó döntést hoztunk, mivel egyesületi formában a mai kor gazdasági kihívásainak is jobban meg tudunk felelni, több lehetőségünk van pályázatok útján bevételi forrásokhoz jutni, és Pécs kulturális életében - az Ifjúsági Ház megszűnését, ill. átalakulását követően – továbbra is aktívan jelen vagyunk.


Pécsi Vonósok
7625 Pécs,
Aradi Vértanúk útja 42.